Vaccineren of titeren?
Vaccineren. Op dit moment een veel besproken onderwerp. Door je hond te laten vaccineren zorg je ervoor dat hij beschermd is tegen verschillende ernstige ziektes. Om goed beschermd te zijn, heeft een dier in zijn bloed een bepaalde hoeveelheid antistoffen nodig. Door middel van een bloedtest kunnen we nagaan of jouw hond nog voldoende antistoffen heeft tegen deze ziektes. En of hij dus nog wel voldoende beschermd is. Deze bloedtest noemen we een titerbepaling.
In Nederland worden onze honden gevaccineerd tegen:
- Hondenziekte (D)
- Leverziekte (H)
- Parvo (P)
- Ziekte van Weil (Leptospirose)
De combinatie van deze 4 ziektes noemen wij de Cocktailvaccinatie
Deze vaccinaties kunnen worden uitgebreid met:
- Rabiës (hondsdolheid) (1 x per 3 jaar)
- Kennelhoest (Para-influenza en Bordetella) (1 x per jaar)
Een titerbepaling is alleen mogelijk voor Hondenziekte, Leverziekte en Parvo. Een jaarlijkse vaccinatie tegen de Ziekte van Weil blijft dus noodzakelijk. Ook bij reizen naar het buitenland is de Rabiës vaccinatie een verplichting. En wanneer jouw hond naar een hondenpension of cursus gaat wordt vaak de Kennelhoest vaccinatie verplicht gesteld.
Wanneer is titeren zinvol?
Voor een goede bescherming vinden wij het belangrijk dat de hond een goede basisvaccinatie heeft gehad. Dat betekent in de regel dat hij/zij als pup is gevaccineerd op een leeftijd van 6 weken, 9 weken en 12 weken. En dan op 1-jarige leeftijd nogmaals de volledige cocktailvaccinatie.
Wij vaccineren op maat. Dit houdt in dat de cocktailvaccinatie elke 3 jaar wordt gegeven. De Ziekte van Weil wordt wel jaarlijks gegeven. Een titerbepaling is in de regel dus pas zinvol vanaf een leeftijd van 4 jaar. Pups kunnen uiteraard ook getiterd worden, maar de ervaring leert dat deze jonge dieren vaak te weinig antistoffen hebben en dan alsnog gevaccineerd moeten worden. Wanneer je hond in het verleden een allergische reactie op een vaccinatie heeft gehad, is het zeer zinvol om een titerbepaling te laten uitvoeren.
Wanneer laat ik een titerbepaling uitvoeren?
In principe wordt de titerbepaling gedaan naast de jaarlijkse vaccinatie tegen de Ziekte van Weil. Er wordt een klein beetje bloed van de hond afgenomen. Uiteraard voert de dierenarts dan ook een volledig lichamelijk onderzoek uit. Ook de eventuele aanvullende entingen kunnen gegeven worden. De uitslag van de titerbepaling krijg je later, het onderzoek vergt enige tijd. Mocht je hond onvoldoende antistoffen hebben, dan moet hij/zij aanvullend gevaccineerd worden.
Wil je je hond laten titeren? Geef dit dan even aan bij de assistente wanneer je de afspraak voor vaccinatie maakt.
Publicatiedatum: 07-09-2021